» brodovi / klingonsko carstvo


[KLINGONSKO CARSTVO]

klasa NEGH'VAR
borbeni brodTehnički podaci

Tip: Borbeni brod
Uveden u službu: 2372.
Maksimalna brzina: Warp 9,6
Dimenzije:
dužina: 682,32 metara,
širina: 470,09 metara,
visina: 136,65 metara
Broj paluba: 39
Masa: 4.310.000 tona
Naoružanje: 18 disruptorskih topova, 8 lansera fotonskih torpeda
Obrambeni sustavi: sustav štitova
Broj osoblja: 2.500
Negh'Var klasa predstavlja novu uzdanicu klingonskog carstva. Predstavnik ove klase, IKS Negh'Var, je preuzeo ulogu zapovjednog broda od starije Vor'Cha klase. Nema saznanja da li je iz klingonskih brodogradilišta izašlo još brodova ove klase osim IKS Negh'Vara.

Negh'Var je uistinu impresivan brod i predstavlja trenutno najveći brod u klingonskoj floti. Osim standardnog naoružanja koje uključuje seriju disruptorskih topova i lansere fotonskih torpeda, ova klasa posjeduje i dva teška disruptorska topa koja joj omogućuju nadmoć u sukobu sa neprijateljskim brodovima i stacionarnim postajama. Ipak, Negh'Var nije namijenjen za izravne sukobe sa neprijateljskim brodovima zbog svoje iznimno loše pokretljivosti. Klasa je prvenstveno zamišljena kao potpora ili udarna snaga u floti. Znači, Neg'Var djeluje uz potporu Bird-Of-Prey ili Vor'Cha brodova. U takvim situacijama, Negh'Var postaje izuzetno opasan protivnik.

Ipak, glavna namjena Negh'Vara je napad na teško oklopljene mete kao što su kapitalni brodovi i posebice, nepokretne postaje i obrambene fazorske ili disruptorske mreže. Svoju moć, IKS Negh'Var je pokazao u kratkotrajnom sukobu Federacije i klingonskog carstva gdje je svojim topovima uspio skinuti štitove sa Deep Space Ninea. Negh'Var služi i kao transporter pješaštva što je bio slučaj kod napada ne Deep Space Nine. Nakon skidanja štitova, Negh'Var je počeo sa teleportiranjem pješaštva.

Negh'Var je svoje vatreno krštenje doživio u ratu sa kardasijanskom unijom. Klasa se tada pokazala dosta uspješnom protiv manjih i slabijih kardasijanskih brodova. IKS Negh'Var je imao vrlo važnu ulogu i u dominijskom ratu.

Negh'Var, odnosno njegove varijacije, se pojavljuju i u paralelnom i alternativnom svemiru. U epizodi DS9 4x20 – Shattered Mirror, zapovjedni brod regenta Worfa je, u stvari, Negh'Var varijanta. Ova varijanta često nazivana "Voodieh" tip, se razlikuje od standardne Hegh'Var klase po svojim dimenzijama. Naime, ovaj Voodieh tip je dužine od preko 2 kilometra što predstavlja stvarno ogroman brod. Druga varijanta se pojavljuje u alternativnoj budućnosti u završnoj epizodi TNG 7x25-26 – All Good Things. Dva broda ove klase uništavaju USS Pasteur. Obnovljeni USS Enterprise-D Galaxy klase nema nikakvih problema protiv ovih brodova i jednog uništava dok drugi, teško oštećen, uspijeva pobjeći. Ova varijacija Negh'Var klase se razlikuje u nekoliko detalja u odnosu na Negh'Var iz naše stvarnosti. Treća, nešto izmijenjena, varijanta se pojavila i u alternativnoj budućnosti u završnoj budućnosti VOY 7x25-26 – Endgame.


Poznati brodovi

IKS Negh'Var
- Prvi brod klase
- 2372. pod zapovjedništvom generala Martoka (odnosno, mjenjolika koji je preuzeo njegovo mjesto)
- Neg'Hvar je poveo klingonske invazijske snage prema Kardasijanskoj Uniji, a potom poveo i napad na Deep Space Nine
- 2373. se zajedno sa ostatkom klingonske flote povlači na DS9 nakon što su Dominijske snage otjerale Klingonce sa kardasijanskog prostora
- DS9: "The Way of the Warrior", DS9: "By Inferno's Light"

autor: Krešimir Vinšćak, [dustystorm]
idi na vrh