» brodovi / klingonsko carstvo


[KLINGONSKO CARSTVO]

klasa D5
borbena krstaricaTehnički podaci

Tip: Borbena krstarica
Uveden u službu: prva polovina 22. stoljeća
Maksimalna brzina: Warp 6
Dimenzije:
dužina: 257 metara,
širina: 205 metra,
visina: 58 metara
Broj paluba: 11
Masa: 183.000 tona
Naoružanje: 4 disruptorska topa
Obrambeni sustavi: standardni sustav štitova
Broj osoblja: 20


D5 klasa je bila standardni dio klingonske flote od početka 22. stoljeća do kraja 23. stoljeća. D5 je bio u potpunosti superiorniji od zemaljske NX klase. Ova klasa je, kao i većina klingonskih brodova, bila namijenjena borbenim operacijama.

D5 je bio sposoban postići brzinu od warp 6 što je sredinom 22. stoljeća bila zavidna brzina. Dimenzijama, manji je od svog nasljednika, klase D7. Novija D7 klasa je nasljednik D5 klase, nešto većih dimenzija i jačeg naoružanja.

Prvi susret sa D5 klasom se dogodio u epizodi ENT 2x19 – Judgment, a kasnije i u epizodama ENT 2x06 – Marauders i 4x06 – The Augments. U epizodi "Marauders" brod IKS Klothos pod zapovjedništvom kapetana Koroka nosi osam deuterijskih kontejnera spojenih na oplatu broda. Ova specifična modifikacija klase D5 vrlo vjerojatno predstavlja izuzetak i nije serijski prihvaćena. Teško je vjerovati da su klingonci modificirali određen broj D5 borbenih krstarica u neku vrstu transportnih brodova. Najsigurniji zaključak je da su kapetan Korok i posada samostalno modificirali brod radi dodatne zarade.

Borbenu krstaricu D5 spominje i Kor u epizodi DS9 7x07 – Once More Unto the Breach.


Poznati brodovi

IKS Klothos
- brodom zapovijedao kapetan Korok
- ENT 2x06 – Marauders

IKS Vor'Tas
- ENT 2x19 – Judgment

autor: [dustystorm]
idi na vrh