» brodovi / kardasijanska unija


[KARDASIJANSKA UNIIJA]

klasa KELDON
teška krstaricaTehnički podaci

Tip: Teška krstarica
Uveden u službu: 2365.
Maksimalna brzina: 9,6
Dimenzije:
dužina: 371,88 metara,
širina: 192,23 metara,
visina: 70,13 metara
Broj paluba: 17
Masa: 2.230.000 tona
Naoružanje: 1 fazorska baterija, 14 spiralnih disruptora
Obrambeni sustavi: sustav štitova
Broj osoblja: 500

Keldon klasa je ustvari nadograđeni Galor. Dodana sa dva dodatna sekundarna fazora, dok je primarni pojačan. Keldon je sposoban ispaljivati fotonska torpeda gotovo dvostruko većom brzinom od brzine Galora. Nadograđeno je i primarno računalo tako da Keldon ima mnogo veću sposobnost manevriranja kao i mogućnost pronalaženja skrivenih brodova. Trup je pojačan, kao i štitovi.

Iako je brod mnogostruko pojačan u odnosu na Galora te je ujedno i trenutno najjači brod u kardasijskoj floti, i dalje nije sposoban nositi se sa brodovima drugih velesila kvadranta Alfa. Kako bi nadoknada nedostatke u dizajnu broda, kardasijska vojska je planirala proizvoditi velike količine brodova. Kasnije u Dominijskom ratu, Keldoni zajedno sa Galorima su korišteni kao topovsko meso i služili su za odvraćanja paljbe sa teških Dominijskih krstarica. Zbog takve uporabe tijekom rata, izgubljena je više nego polovina od ukupnog broja Keldona.


Poznati brodovi

Koranak
- Pod zapovjedništvom Obsidijskog reda, sudjelovao u zajedničkoj operaciji romulanskog Tal Shiara i kardasijanskog Obsidijskog reda u napadu na matični planet Osnivača
- Brod je bio opremljen romulanskim uređajem za skrivanje
- Napad je bio neuspješan, a Koranak je uništen
- DS9: "The Die is Cast"autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh