» brodovi / kardasijanska unija


[KARDASIJANSKA UNIJA]

klasa GALOR
razaračTehnički podaci

Tip: Razarač
Uveden u službu: 2343.
Maksimalna brzina: 9,2
Dimenzije:
dužina: 371,88 metara,
širina: 192,23 metara,
visina: 59 metara
Broj paluba: 15
Masa: 1.687.000 tona
Naoružanje: 1 fazorska baterija, 8 spiralnih disruptora
Obrambeni sustavi: sustav štitova
Broj osoblja: 300

Klasa Galor je trenutno najsnažnija kardasijska krstarica, no inferiorna u usporedbi sa većinom Federacijskih brodova kao i ostatka kvadranta. Već se i u Dominijskom ratu pokazalo da se jedan Galaxy lako može nositi sa dva ili čak i više Galora. Zbog toga Galori vrlo rijetko rade samostalno, već se pojavljuju u grupicama od dva - tri ili više brodova kako bi kompenzirali nedostatak borbene sposobnosti.

Pogledamo li kardasijanski logotip, lako možemo zaključiti od kuda dolazi dizajn Galora, tlocrti su gotovo identični. Prednji dio je trokutast se na "krakovima" nalaze nosači warp motora, dok je na "osnovicu" pričvršćen "rep". Iznad glavnog triangularnog dijela se izdiže još jedna, slično dizajnirana, no manja struktura na kojoj se nalazi most. Most je dizajniran tipično centralistički sa kapetanskom stilu te je postavljen u centar zbivanja sa ostalim časničkim pozicijama raspoređenim oko njega (istina, takav dizajn primjenjuje i Flota na velikoj većini brodova, izuzevši, recimo, Galaxy i Intrepid). Skladišta se nalaze na donjem središnjem dijelu broda.

Kao što smo spomenuli, naoružanje je relativno slabo u usporedbi sa Federacijskim. Samo je jedan veći izvor prijetnje na Galoru, i to glavna fazorska baterija smještena ispred glavne strojarnice, ispod dijela broda na kojem se nalazi most. Na brod je također instalirano 8 spiralnih disruptora. Vjerojatno postoje i lanseri fotonskih torpeda, no njih nikada nismo vidjeli u upotrebi u nekom od serijala. Štitovi su relativno slabi te relativno dobro mogu izdržati paljbu is fazora, no teško se mogu oduprijeti fotonskim torpedima kao i jedan - na jedan borbi sa većinom brodova Alfa kvadranta. Standardna brzina kojom se Galori kreću je Warp 5, dok je maksimalna brzina Warp 9.6. Standardan broj posade jest 300 članova kojima obično zapovijeda Gul (kardasijanski ekvivalent kapetanu, sa uobičajeno dva pobočnika.

Galori su vrlo aktivno sudjelovali u Dominijskom ratu čineći ogroman udio kardasijske flote na strani Dominija. Trpjeli su velike gubitke zbog male snage i pokretnosti u odnosu na svoju veličinu. U završnoj bitci Dominijskog rata su ipak odigrali veliku ulogu, i to na strani Federacije i njenih saveznika, te tako donijeli prevagu na stranu Saveza koji je odnio pobjedu i potisnuo Dominij natrag u Gamu.


Poznati brodovi

Aldara
- Nime je zapovijedao Gul Danar
- Trager je poslan u potjeru za bajoranskim teroristom Tahna Losom kada je ukrao antimaterijski pretvarač sa kardasijanske postaje
- DS9: "Past Prologue"

Kraxon
- Njime je zapovijedao Gul Ranor
- DS9: "Defiant"

Prakesh
- Njime je zapovijedao Gul Dukat
- Prakesh je evakuirao članove kardasijanskog Detapa vijeća sa Kardasije Prime tijekom početka Klingonsko-Kardasijanskog rata 2372.
- Brod su uništili Klingonci, no posada i članovi Vijeća su uspješno prebačeni na Defiant i odvedeni na DS9
- DS9: "The Way of the Warrior"

Reklar
- Njime je zapovijedao Gul Lamec
- Reklar je poslan da započne mirovne pregovore sa Enterpriseom-D 2369.
- Istodobno je poslan kao čelni brod invazijske flote koja je napala Federacijski planet Minos Korvu
- TNG: "Chain of Command"

Trager
- Njime je zapovijedao Gul Macet
- 2367. Treger je, zbog napada USS Phoenixa na kardasijanske brodove, napao Enterprise-D, no nije se pokazao dostojnim protivnikom.
- TNG: "The Wounded"

Vetar
- Njime je zapovijedao Gul Evek
- Bio je poslan da napravi preliminarno istraživanje Dovrana V prije nego će biti predan Kardasijanskoj Uniji 2370.
- Kasnije, iste godine, je bio napadnut od strane nekolike malih, no dobro naoružanih makijskih lovaca. Brod je pretrpio teška oštećenja prije nego su lovci otjerani dolaskom Enterprisea-D
- 2371. Vetar je bio u potjeri za makijskim lovcem pod zapovjedništvom Chakotaya kada je Chakotay odlučio pobjeći u Pustinju (Badlands). Vetar je odlučio nastaviti potjeru no ubrzo je onesposobljen zbog plazmene oluje unutar Pustinje te je bio prisiljen obustaviti potjeru
- TNG: "Preemptive strike", VOY: "Caretaker"

autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh