» nazad na flote


ROMULANSKA FLOTA


O snazi romulanske flote kroz povijest nema previše podataka. Najpouzdaniji podaci su samo oni iz 24. stoljeća, Najznačajniji romulanski izum je uređaj za skrivanje, tehnologija koja Romulancima daje veliku taktičku prednost nad protivnicima. Klingonsko Carstvo je ovu tehnologiju od Romulanaca dobilo u zamjenu za dizajn krstarice klase D7.

Najbrojnija klasa romulanskih brodova 22. stoljeća bila je Ptica grabljivica (Bird of prey). U to vrijeme bez warp pogona, no već je tada ugrađivan uređaj za skrivanje. Nema podataka o njihovoj snazi i naoružanju. Romulanci su u to vrijeme razvili i "Drone", brzi bespilotni napadački brod kojim se upravlja telepatski s većih udaljenosti. Pretpostavlja se da ovakvi brodovi nisu ušli u kasniju proizvodnju.

Ptica grabljivica, rani tip
22. stoljeće

Ptica grabljivica
23. stoljeće

Ptice grabljivice bile su dijelom romulanske flote i u 23. stoljeću, jasno naprednije i snažnije, no još uvijek bez warp pogona. Tijekom 23. stoljeća klingonska krstarica D7 postala je dijelom romulanske flote, u zamjenu za uređaj za skrivanje.

Tijekom 24. stoljeća razvijena je klasa D'Deridex, masivni borbeni brod velike snage, no zbog ogromnih proporcija bio je prilično slabo pokretljiv. Ovi brodovi proizvodili su se masovno sve do pojave klase Norexan, nove klase borbenih brodova razvijene pred kraj 24. stoljeća.

D'Deridex
borbeni brod
24. stoljeće

Norexan
Napadačka krstarica
24. stoljeće

U to vrijeme razvijen je i Scimitar, ratni brod zastrašujuće snage čak i za pojmove Klingonskog Carstva. Razvili su ga Remanci i nije poznato je li njegov razvoj i proizvodnja nastavljena. Prototip, i zasad jedini brod ovog tipa, uništen je 2378. godine.autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh