» nazad na flote


KARDASIJANSKA FLOTA (dominijevo izvješće)


Kardasijska flota broji svega četiri poznata tipa brodova. Nijedan nema ključne prednosti nad brodovima Klingonskog carstva, no inferiornost svojih brodova nadoknađuju masovnom proizvodnjom.

Veliku većinu kardasijske flote čine brodovi klase Galor. To su razarači slabih napadačkih i okretnih sposobnosti. Glavni dio naoružanja je fazorska baterija smještena na prednjem dijelu broda, ispred glavne strojarnice. Na brodu postoji još nekoliko spiralnih disruptora.

Najjaču klasu u floti predstavljaju brodovi klase Keldon, no nisu veći napredak u odnosu na Galor što se tiče napadačkih kapaciteta. Dizajn i dio sustava je isti, dograđen je samo primarni trup, unaprijeđeni neki sustavi te dodano nekoliko spiralnih disruptora.

Brodovi klase Hideki najmanji su u floti i koriste se kao izvidnički brodovi. U Dominijskom ratu sudjelovali su kao potpora Galorima i Keldonima, prvenstveno zbog svoje okretnosti. Veličinom se mogu usporediti s Pticama grabljivicama (Bird of Prey), no nikako borbenim sposobnostima.

klasa Galor
razarač
klasa Hideki
patrolni brod

Očita slabost kardasijske flote izašla je na vidjelo tijekom kratkog rata između Carstva i Kardasije. Naša je flota bez većih problema zauzela dio kardasijskog teritorija i uspješno bi nastavila osvajanje čitave Kardasijske unije, da nije bilo federacijske izdaje i njihovog miješanja u rat.

Tokom Dominijskog rata Kardasija se stala na stranu Dominija koji je kardasijske brodove u bitkama koristio kao topovsko meso. Njihova flota pretrpjela je ogromne gubitke nakon što se ponovo pokazalo da njihovo brodovlje nije doraslo našim, kao ni federacijskim i romulanskim brodovima.autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh