» nazad na flote


BORGOVA FLOTA (federacijsko izvješće)


Federacija se s Borgom prvi put susrela 2365. godine, a godine poslije dogodio se prvi napad Borga na Zemlju. Do 2377. predstavljao je najveću prijetnju sigurnosti Federacije. Trenutno nije poznato stanje Kolektiva, nakon što je uništena Unimatrica 1, pretpostavnja se da je Borg uvelike oštećen. Svi poznati brodovi su iz 24. stoljeća.

Borgovu flotu čine brodovi "savršenog", obično nekog geometrijskog oblika. Brodovima upravljaju radilice, odnosno Kolektiv. Glavna zadaća brodova je napad i asimilacija vrsta koje bi mogle pridonijeti unapređenju Kolektiva.

Najbrojnije su Kocke, asimilacijski i borbeni brodovi. Pravilnog su oblika, dužine, širine i visine točno 3.036 metara, odnosno volumena 28 kubičnih kilometara. Količina naoružanja i ostale specifikacije nisu poznate, no koriste se razna torpeda, vučne zrake, plazmena oružja, tehnologija za crpljenje energije iz štitova i slično. Broj radilica ovisi o namjeni i misiji, kreće se između par tisuća do preko stotinu tisuća.

Kocka
asimilacijski brod
Sfera
višefunkcionalni brod

Sfera je multifunkcionalni tip brodova, pojavljuje se u dva oblika. Veći, samostalni tip (taktički), koji se obično koristi za izvidničke misije, te manji tip, obično pomoćni brod/kapsula za spašavanje ugrađen u Kocke.

Ovo su dva osnovna tipa borgovih brodova. Voyager je u kvadrantu Delta susreo jedan brod ovog tipa, jednog od najmoćnijih brodova koje je Federacija ikad susrela. Nije poznato je li ovo standardni tip brodova ili samo prototip nove klase.

Ostali tipovi su kraljičin brod - "transporter." skaut koji služi kao laki izvidnički brod, te prototip transwarp broda, netipičnog dizajna za Borga.

Taktička kocka
asimilacijski brod
Kraljičin brod
transporterautor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh