» brodovi / dominij


[DOMINIJ]

NAPADAČKI BROD


Tehnički podaci

Tip: Napadački brod
Uveden u službu: nepoznato
Maksimalna brzina: Warp 9,6
Dimenzije:
dužina: 68 metra,
širina: 70 metara,
visina: 18 metara
Broj paluba: 3
Masa: nepoznato
Naoružanje: 3 fazna polaronska emitera, 1 lanser fotonskih torpeda
Obrambeni sustavi: primarni i sekundarni sustavi štitova
Broj osoblja: 42
Napadački brod dominijske flote je izuzetno okretan i snažan brod za svoju veličinu. Ova klasa broda je malih dimenzija i namijenjena je brzima i i iznenadnim napadima na neprijateljske kapitalne brodove. Njegova veličina, a pogotovo brojnost čini ovu klasu iznimno opasnim protivnikom.

Prvi susret sa ovom klasom broda je bio katastrofalan. 2370. godine, Zvjezdana flota je kroz crvotočinu u gama kvadrant poslala USS Odyssey NCC-71832 klase Galaxy i tri Runabouta klase Danube radi mogućih pregovora sa Dominijem. Odmah po izlasku iz crvotočine, federacijske brodove je dočekala grupa od tri dominijska napadačka broda. Poslije kratke, ali intenzivne borbe, federacijski brodovi pretrpjeli veliku štetu što ih je nagnalo na povlačenje nazad kroz crvotočinu. Međutim, pri povlačenju jedan od dominijskih brodova se uspijeva probiti do USS Odysseya i zabija se u jedan od njegovih motora čime izaziva reakciju i uništava i sebe i USS Odyssey. Teško oštećeni Runabouti uspijevaju pobjeći nazad u alfa kvadrant. Ovaj incident obilježava početak rata sa Dominijem. Iako nakon ovog incidenta Flota ne odustaje od pregovora sa Dominijem, odnosno sa Osnivačima, šaljući USS Defiant, i taj drugi pokušaj neslavno propada. USS Defiant presreće dominijska flota napadačkih brodova i vrlo brzo ga savladava. USS Defiant jedva uspijeva izvući živu glavu iz ovog sukoba i vratiti se natrag u alfa kvadrant.

Incident je pokazao trenutnu nadmoć Dominija čime se Federacija od tog dana počela ozbiljno pripremati za moguću invaziju.

Na početku rata i okršajima sa ovim brodovima, Zvjezdana flota je imala velikih problema sa faznim polaronskim oružjem koje je koristio Dominij. Štitovi jednostavno nisu bili previše efikasni protiv ovog oružja što je nanosilo floti poveće gubitke. 2373. godine posada USS Defianta uspijeva pronaći na zabačenom planetu u gama kvadrantu oštećeni dominijski brod. Ovaj brod se pokazao neprocjenjivim jer je polaronsko oružje bilo neoštećeno. Ubrzo flota uspijeva pronaći rješenje koje povećava snagu štitova protiv ovog oružja. Flota uspijeva u potpunosti popraviti brod koji će kasnije poslužiti u jednoj od tajnih misija u kojoj je uništena dominijska stanica.

Ova klasa broda ima višenamjensku ulogu. Njegova snaga leži i u mogućnosti ulaska i djelovanja u atmosferi planeta. Ova klasa služi i kao transporter za iskrcaj pješaštva na površinu planeta što smo mogli vidjeti u epizodi DS9 5x02 - The Ship.

Iako je sa razvojem protumjera od polaronskog oružja efikasnost ove klase u borbi protiv saveznika značajnije opala, napadački brod je ipak predstavljao teškog protivnika prvenstveno zbog svoje brojnosti.


Poznati brodovi

nepoznato

autor: [dustystorm]
idi na vrh