» brodovi / dominij


[DOMINIJ / BREENI]

BREENSKA FREGATA


Tehnički podaci

Tip: Laki borbeni brod
Uveden u službu: sredina 24. stoljeca
Maksimalna brzina: Warp 9,88
Dimenzije:
dužina: 300 metra,
širina: 245 metara,
visina: 40 metara
Broj paluba: 40
Masa: 818,000 tona
Naoružanje: prigušno oružje, lanser torpeda
Obrambeni sustavi: sustav štitova
Broj osoblja: 30-50


Breeni su postali dijelom Dominija ponajviše zahvaljujuci oružju koje prigušuje, odnosno crpi energiju iz neprijateljskih brodova. U zamjenu su im obecani dijelovi Kardasijanske Unije, te po završetku rata, teritorij Romulanskog Carstva i Zemlja.

Dizajn brodova je asimetrican, a poznato je da su breenski brodovi (ili barem neki dijelovi) organski. Pretpostavlja se da je i fregata temeljena na organskoj tehnologiji, iako sam trup definitvno nije ogranski vec sacinjen od neke vrste metala.

Kljucni dio naoružanja je vec spomenuto prigušno oružje koje je Domoniju donijelo pobjede u nekoliko bitaka protiv saveznika, ukljucujuci drugu bitku kod Chin'toke. USS Defiant je uništen u toj bitci zahvaljujuci Breenima i njihovom oružju. Uz prigušno oružje tu je i lanser torpeda za "dovršavanje" protivnika nakon crpljenja energije.

Breenski brod dizajnirao je John Evans. Napravljen je kao racunalni (CGI) model. Evans je u intervjuu za rekao da je brod bazirao na obliku slova "T." U Voyageru (7x16-17, "Workforce, dio 1 i 2") je model "recikliran" te poslužio kao quarrenski patrolni brod.


Poznati brodovi

nepoznato

autor: Krešimir Vinšcak
idi na vrh