» nazad na bitke


[Enterprise era]
Transdimenzionalni rat


Dok je Enterprise bio suočen sa prijetnjom od Xindija, nazirala se jedna još veća prijetnja u obliku bića iz prijelazne dimenzije. Sposobna ispitivati alternativne vremenske pravce, transdimenzionalna bića su bila u velikoj prednosti nad Federacijom, njenim jedinim i pravim neprijateljima.

S vremenom Archer i ekipa shvate da su oni povezani sa neovisnim djelovanjem Xindi-Reptilliana (infiltraciju na Enterprise da saznaju biološke podatke o ljudima preko ropkinje Rajiin, napad na Ceti Alpha V, razvoj biološkog oružja u prošlosti te krađa i lansiranje samog oružja).

Transdimenzionalna bića su znala da će ih Federacija (predvođena Enterpriseom-J) pobijediti u bitci kod Procyona V, te da će biti prisiljeni vratiti se u svoju dimenziju. Nakon toga su odlučili stvoriti Prostranstvo (Expanse) i sklopiti su savez sa Xindima (vladarima te regije). Prije nego što je Xindus uništen (zaslugom trans-bića, no Xindiji to nisu znali; prema Xindima je planet uništen zbog ratova između njih), počeli su se ukazivati Xindima te im govoriti putove do mjesta koje mogu iskoristiti resurse. Xindi ih otad smatraju bogovima te ih zovu Čuvari (The Guardians).


Transdimenzionalni rat obuhvaća:

» Glasnik
» Xindijska izdaja
» Uništenje sfera
» Bitka za Andoriju (Procyon) V [alternativni vremenski pravac]
idi na vrh