» nazad na bitke


[Enterprise era]
Xindijska prijetnja
suočavanje sa vijećemUz pomoć dokaza koje su prikupili tijekom svoje misije u Prostranstvu, Archer uspije uvjeriti Xindi-Primate i Arboreale da je točno ono što im je rekao da će se dogoditi. Degra je bio prisiljen tijekom pregovora sa Archerom uništiti Xindi-Reptillianski brod dokazujući tako svoju lojalnost Archeru. No da bi uspio spriječiti lansiranje oružja, mora uvjeriti Vijeće koristeći dokaze. Degra mu objašnjava kakvi su članovi Vijeća da bi ih mogao bolje "obraditi".

Reptiliani otkrivaju brod koji je Degra uništio prije nekoliko dana te nakon analize shvate da je brod napadnut. Zatim se počne približavati flota od 6 brodova, s tim da je jedan od njih Enterprise. Dolum pokušava spriječiti dolazak Enterprisea pred vijeće no nadjačan ne uspijeva. Archer i Hoshi stoje pred Vijećem prezentirajući dokaze da nisu oni ti koji će uništiti Xindije. Međutim ni Insectoidi ni Reptilliani mu ne vjeruju, a Aquaticsi su suzdržani. Degra govori Archeru da Vijeće nikad nije bilo pred samim rasulom kao sada. Na to, Archer kaže da zaborave Reptilliane i Insectoide i koncentriraju se na Aquaticse.

Degra kaže da postoji način da uvjeri neke članove, ali treba pomoć od Phloxa. Degra napravi holografski prikaz tuđinca iz transdimenzionalne anomalije (kojeg su pronašli prije mjesec dana). Uz pomoć holograma uvjeri Reptilliane da će transdimenzionalna bića uništiti Xindije. Ono što Degra ne zna jest da Reptilliani surađuju sa bićima, te su prihvatili Degrino objašnjenje samo da ih skrenu od otimanja oružja u ruke Reptiliana.

Zapovjednik Dolum otkriva da je Degra uništio reptilianski brod te dolazi kod Degre i ubija ga. Drugi Xindi-Primat obavještava Archera da Enterprise nije ovdje više siguran te da će sigurno biti napadnut. Reptilliani objavljuju da oni izlaze iz Vijeća, da su oteli oružje i da će ga lansirati. Na to mu Xindi-Primat odgovara kako ne može lansirati oružje bez tri koda trojice članova Vijeća.

Enterprise napadne nekoliko Xindi-Insectoidnih i Reptillianskih brodova zajedno sa oružjem. Unatoč podršci od Humanoida i Arboreala, Reptiliani uspiju pobjeći zajedno sa Insectoidima te oružjem. Osim toga uspiju oteti Hoshi koja im je potrebna za dekriptiranje treće šifre za lansiranje oružja.

Archer za to vrijeme pokušava uvjeriti Aquaticse da im se pridruže. Nakon što saznaju način za uništenje sfera, Aquaticsi im se pridruže, pod uvjetom da se ljudi drže svog obećanja. Humanoidi i Arboreali uspiju pronaći gdje su Reptiliani "odsjeli" da naoružaju svoje oružje. Unatoč opiranju od Hoshi, te pokušaju samoubojstva, Reptiliani uspiju saznati treću šifru potrebnu za lansiranje oružja.

Međutim, presretne ih združena flota od Xindi-Humanoida, Arboreala, Aquaticsa i Enterprisea. Enterprise izlazi iz Aquaticsovog Dreadnaughta te započinje paljbu prema oružju. Dok je jedan odred Reptiliana ostao da brani oružje drugi napadaju Enterprise i ostatak flote. No nadjačani snagom Aquaticsovog Dreadnaughta ne mogu ništa napraviti Enterpriseu. Enterprise počne pucati prema primarnim generatorima energije te polako uništavati oružje. Oružje se i dalje naoružava. T'Pol pronalazi Hoshi na jednom reptilianskom brodu, te Archer šalje MACOse da ju spase.

Transdimenzionalna bića shvate tada da njihov plan neće uspjeti te se odluče umiješati. Stvore polje anomalija koje ogradi Enterprise i ostale brodove od oružja. Za vrijeme spašavanja Major Hayes (vođa MACOsa) bude pogođen, no rane su preteške da bi Phlox uspio bilo što napraviti. Anomalije uništavaju veliki dio flote uključujući i Aquaticsov Dreadnaught.

Oružje je naoružano te je spremno za lansiranje. 1 insektoidni i 1 reptilianski brod uspiju zajedno sa oružjem otići u Vrtlog koji je usmjeren prema Zemlji. Oružju će trebati do Zemlje 10 sati. No Insektoidi shvate da su bili manipulirani (zbog stvorenih anomalija). Prije nego išta uspiju napraviti, zapovjednik Dolum naredi njihovo uništenje. Archer tada shvati da jedino oružje mogu uništiti iznutra i to koristeći Hoshi. Xindi podsjete Archera da su im se Aquaticsi pridružili samo zato što su obećali uništiti sfere. T'Pol ima plan za uništenje. Archer zajedno sa Reedom, Hoshi i skupinom MACOsa odlazi na Degrin brod koji je sposoban prestići oružje. Enterprise odlazi prema kontrolnoj sferi koju treba uništiti.


Iz epizoda:
ENT 3x19 - Damage
ENT 3x20 - The Forgotten
ENT 3x22 - The Council
ENT 3x23 – Countdown

autor: Tomislav Perić [Tom'cA]
idi na vrh