» nazad na bitke


[Enterprise era]
Xindijska prijetnja
bitka kod Ceti Alphe V [alternativni vremenski pravac]Archer se budi iz sna. Stražar koji je postavljen pokraj njegove kabine, zabranjuje njegov izlazak govoreći da je kapetanica zabranila Archeru izlazak iz kabine. Međutim Archer uspije nadvladati stražara te dođe do mosta gdje vidi šokantan prizor kako Xindi oružje uništava Zemlju.

12 godina kasnije, Archer se budi u kući, dok T'Pol servira doručak. Ona mu objašnjava da je danas vrlo važan dan i da ima dosta toga ispričati. U sadašnjem Enterpriseu (dakle 12 godina prije), Archer je sa T'Pol odlazio na filmsku večer, međutim anomalija je pogodila brod, a Archer je ozlijeđen pokušavajući spasiti T'Pol.

Nekoliko dana poslije Phlox mu govori da je nesreća ostavila parazite u njegovom mozgu te nije u mogućnosti formirati dugotrajno pamćenje i da sve nakon nesreće zaboravlja u brzom roku. Svi Phloxovi tretmani nisu dali nikakvog uspjeha. Trip i T'Pol su davali sve od sebe da mu upotpune praznine, no Archer je rekao da je to samo gubljenje vremena. T'Pol dobiva poruku od Zvjezdane flote, da ju imenuje kapetanom Enterprisea.

Opet 12 godina u budućnosti, T'Pol izvještava Archera da parazite nije bilo moguće ukloniti jer su bili izvan normalnog prostor-vremena. Zatim mu kaže da misija nakon što je T'Pol postala kapetan nije krenula dobro. Nakon nekoliko mjeseci potrage, otkrili su gdje je oružje konstruirano... No Xindi su znali da im je Enterprise za vratom. Zato su poslali dva broda, koji su ozbiljno osakatili Enterprise (te ubili Travisa) smanjivši šanse za borbu protiv oružja.

Nakon uništenja Zemlje, Enterprise je predvodio jedan od konvoja koji su prevozili preživjele koloniste na Ceti Alpha V. Samo je taj konvoj stigao na odredište dok su ostale Xindi uništili. Iskoristili su materijale sa Enterprisea da naprave stanište.

Phlox se vratio na denobulanski matični planet da otkrije detaljnije lijek za Archera. Međutim, nije znao da su ga Xindi motrili te da je svojim dolaskom na Ceti Alpha V, otkrio gdje se nalazi posljednje uporište ljudi. Phlox objašnjava Archeru i T'Pol da je pronašao lijek, nakon desetljeća istraživanja, te da se moraju požuriti sa njegovom primjenom. Za primjenu lijeka je potrebna velika energija koju jedino može proizvesti Enterpriseova warp jezgra.

Archer i T'Pol su odvezeni na Enterprise gdje je Archer vidio skoro sve stare članove svoje posade. Trip je postao kapetan Enterprisea, a Reed je nedavno promaknut u kapetana Intrepida.

Prvi Phloxov tretman je dao zanimljive rezultate. Naime nakon što je uklonjen dio parazita, pokazalo se da su oni nestali i iz svih prijašnjih Phloxovih skeniranja. Što znači da ako uklone sve parazite da se čitav ovaj ishod sukoba možda neće dogoditi.

Međutim, Xindi su otkrili lokaciju ljudskog uporišta, te su poslali 6 brodova da potpuno istrijebe čovječanstvo. Trip govori Phloxu da ne mogu nastaviti tretman jer im je potrebna energija za borbene sustave. Phlox mu objašnjava da ako završi tretman da se uopće neće ni trebati boriti, a i T'Pol mu objašnjava da su male šanse da pobjede Xindije. Trip svejedno kaže da se energija preusmjeri u borbene sustave.

Dolazi 6 Xindi-Reptilianskih brodova, koji ubrzo slome otpor ljudi, a čitav most Enterprisea je raznesen. Phlox tada govori Archeru da je moguće uništiti parazite ako izazove potprostornu imploziju warp jezgre. Odlaze u strojarnicu gdje ih napadnu Xindi, te ubiju Phloxa i T'Pol. Uz krajnje napore Archer aktivira imploziju jezgre te čitav Enterprise eksplodira. Archer se budi u krevetu gdje ga Phlox izvještava da je sve u redu, ali bi ga zadržao još ovu noć zbog promatranja.


Iz epizode:
ENT 3x08 - Twilight

autor: Tomislav Perić [Tom'cA]
idi na vrh