» nazad na bitke


[Enterprise era]
Xindijska prijetnja
rajiinNakon 6 tjedana putovanja Enterprise dolazi u Prostranstvo. Međutim, ispočetka ništa ne nalaze dok ne susretnu kapetana teretnjaka koji je davno prevozio jednog Xindija. Odluče posjetiti koloniju u koju je taj Xindi dovezen. Uz novčanu nadoknadu, Archer uspije razgovarati nakratko sa Xindi-Primatom prije nego što shvati da je zarobljen u radničkom kompleksu. Xindi mu obeća da će mu dati koordinate njihovog matičnog planeta ako ga Archer spasi iz kompleksa. Tijekom akcije spašavanja u kojoj su sudjelovali MACO-si, Xindi je ubijen, no prije smrti daje Archeru koordinate.

On odlazi sa Enterpriseom na zadane koordinate gdje pronalazi ostatke planeta, za koji se pokazalo da je Xindus. Archer odluči nastaviti potragu dublje u Prostranstvu. Počnu se približavati polju anomalija koje onesposobe određene Enterpriseove sustave uključujući i warp pogon. Enterprise napadnu pljačkaši, no uspijevaju im se oduprijeti. Prolazeći dalje kroz polje anomalija, naiđu slučajno na oštećenu sferu. Pomoću podataka iz nje uspiju rekonstruirati neke smjerove te shvatiti zašto je Prostranstvo prepuno anomalija. Također saznaju da se od njih mogu zaštititi pomoću tvari koja se zove Trellium-D.

Nakon nekog vremena prolaska kroz Prostranstvo, nađu planet na kojem mogu nabaviti formulu kojom mogu sintetizirati Trellium-D. Međutim, sintetiziranje premašuje njihove tehničke mogućnosti. Usput i pokupe ropkinju po imenu Rajiin. Nju su unajmili Xindi-Reptilliani da prikupi informacije o ljudima, potrebne za izgradnju oružja. Koristeći svoje telepatske sposobnosti, ubrzo izvuče te informacije od Archera. Enterprise napadaju Xindi-Insectoidi i Reptilliani koji uspiju oteti Rajiin te izvući informacije o ljudima.

Nedugo nakon tog incidenta, Enterprise nailazi na poziv upomoć od Vulkanaca, koji su zaglavili u asteroidnom polju koji je bogat Trelliumom-D. Svi pokušaji da se jave brodu propadaju. T'Pol saznaje da se radi o brodu Suleya, na kojem je ona prethodno služila. Na brodu susreću "zombie Vulkance" koji im zatvore izlaz. Dok su pokušali izaći iz broda T'Pol se počne čudno ponašati, da bi na kraju potpuno izgubila kontrolu nad svojim emocijama. Uz velike napore uspiju se izvući, a T'Pol uspije biti izliječena. Detaljnom analizom otkriju da su Vulkanci izgubili kontrolu nad emocijama upravo zbog Trelliuma-D. Ne želeći riskirati život svog časnika, Archer odustaje od primjene prikupljenog Trelliuma-D na Enterprise.


Iz epizoda:
ENT 3x01 - The Xindi
ENT 3x02 - Anomaly
ENT 3x04 - Raijin
ENT 3x05 - Impulse

autor: Tomislav Perić [Tom'cA]
idi na vrh