» nazad na bitke


[Enterprise era]
Xindijska prijetnja
lansiranje prototipaSonda nepoznatog podrijetla se pojavljuje niotkud i lansira moćno oružje na Zemlju, koja stvara kanal od Floride do obale Kolumbije. Enterprise je pozvan na Zemlju, dok Trip saznaje da mu je u napadu poginula sestra blizanka... Reed mu pokušava pomoći, ali on odbija bilo čiju pomoć. Enterprise na putu prema Zemlji presretnu Sulibani koji vode Archera ka nepoznatoj osobi iz budućnosti. On mu objašnjava da su Zemlju napali Xindiij, koji znaju da će Zemljani uništiti njihov svijet za 400 godina.

Nakon dolaska na Zemlju, Archer zatraži da povede Enterprise na koordinate koje mu je osoba budućnosti dala. Ambasador Soval mu objasni da se te koordinate nalaze duboko u Prostranstvu, velikom području u koje su mnogi brodovi ušli, ali nijedan se nije vratio. Također su dobili prijave o neobjašnjivim pojavama, koje su jednom prilikom posadu jednog klingonskog broda anatomski izvrnule.

Archer svejedno zatraži dopuštenje, ako ima i najmanja šansa da ta vrsta planira uništiti Zemlju. Također im da dokaz u obliku objekta koji je donesen iz budućnosti. Nakon što su vidjeli dokaz, Zvjezdana flota dopušta Enterpriseu odlazak u Prostranstvo. No prije odlaska, brod je nadograđen fotoničnim torpedima, poboljšanim oklopom te poboljšanim astrometrijskim senzorima. Osim toga, na Enterprise je dodijeljen tim specijalaca, koji su se specijalizirali za borbene operacije, a zovu se MACO (Military Assault COmmand).

Soval zatraži od T'Pol da ona ne sudjeluje u toj misiji, te da se odmah vrati na Vulkan. Međutim, T'Pol odluči "dati otkaz" Vulkanskom visokom vijeću te ostati na Enterpriseu.


Iz epizode:
ENT 2x26 - The Expanse

autor: Tomislav Perić [Tom'cA]
idi na vrh