» nazad na bitke


[Enterprise era]
Andorijansko-Vulkanski rat
prekid vatreNakon godinu dana sukoba između Vulkanaca i Andorijanaca, Andorijanci su spremni na pregovore, ali samo uz pomoć posrednika. S obzirom na iskustvo u hramu P'Jem, zapovjednik andorijanskih snaga na aneksiranom vulkanskom planetu Weytahn Shran, poziva Archera da dođe i sudjeluje kao posrednik.
Weytahn kao planet ima zanimljivu povijest. Nakon što su Andorijanci okupirali taj planet 2052. započinju ga teraformirati. Vulkanci zauzimaju taj planet u vulkansko - andorijanskom sukobu 2097. godine te mu mijenjaju ime u Pan Mokar.

Situacija eskalira 2152. godine kada Andorijanci počnu naseljavati planet te dopremati vojne trupe i zalihe za borbu protiv Vulkanaca.

Nakon što se Archer zajedno sa T'Pol spustio na planet, zarobljavaju ih Andorijanci te ih odvode Shranu. Archer uspije dogovoriti sa Shranom oslobađanje jednog taoca, ali zauzvrat obećava da će dovesti ambasadora Sovala, jer on jedini može ispuniti Shranove zahtjeve.

Kad su se drugi put spuštali na planet, šatl je oboren iako je Shran izričito naredio da se ne puca. Nakon što je Archer otišao sa Enterprise-a, Trip primijeti da se planetu približavaju Andorijanci sa pojačanjima. Vulkanci upozoravaju Enterprise da se makne jer će ovo uskoro postati ratna zona. Enterprise ipak ostaje.

Za to vrijeme na planetu Archer otkrije da pucanje na šatl nije Shranovo djelo, nego jedne njegove časnice. Nakon što ju razotkrije pred Shranom, započeti su pregovori o prekidu vatre na planetu.

Tri broda Andorijanske imperijalne garde izlaze iz warpa te se upute prema planetu. Enterprise stane između njih i vulkanskih borbenih krstarica D'Kyr klase, te u konferencijskoj vezi sa Andorijancima i Vulkancima objašnjava da neće dopustiti da se ovdje započne rat dok se dolje vode mirovni pregovori.
Nakon prekida sukoba, Vulkanci i Andorijanci se dogovore o nastavku pregovora na Andoriji. Tim pregovorima je Andorijancima vraćen planet Weytahn.
Prije nego su je odveli, andorijanska časnica je rekla da na Andoriji ima još osoba koje misle da pregovori neće postići ništa.


Iz epizode:
ENT 2x15 – Cease Fire

autor: Tomislav Perić [Tom'cA]
idi na vrh