» nazad na bitke


[Enterprise era]
Vremenski hladni rat
incident kod Broken Bow-a



2151. godine cloakani brod nepoznate vrste ruši klingonsku krstaricu na Zemlju, točnije na farmu u mjestu Broken Bow, Oklahoma. Jedinog preživjelog Klingonca progone dva vojnika iz cloakanog broda. Nakon što je postavio zamku i ubio dva vojnika, farmer, koji se umiješao u sukob, ranjava Klingonca, koji je potom transportiran u Sanitet Zvjezdane flote.

Nakon analize situacije, visoki dužnosnici Zvjezdane flote i vulkanska ambasada zaključuju da je Klingonac bio glasnik koji je nosio poruku svom narodu. Vulkanci su bili spremni ubiti Klaanga, da održe diplomatske odnose sa Klingoncima, no dolaskom Jonathana Archera situacija se mijenja. Vulkanci pristaju da on odveze Klingonca sa svojim novim brodom na Qo'noS, a uvjet je bio postavljanje vulkanske časnice T'Pol na brod, koja je tu da vulkanskom logikom pomogne izbjeći incident sa Klingoncima.

Nedugo nakon izlaska iz doka, Enterprise napadaju isti brodovi koji su progonili Klaangovu krstaricu - Sulibani. Uspješno otimaju Klaanga, ne ostavljajući ikakve tragove. Uz pomoć T'Pol i Hoshi (komunikacijski časnik), Archer saznaje da je Rigel X bio zadnji planet prije nego je Klaang došao na Zemlju, pa kreće prema tamo.

Nakon dolaska na Rigel X, poslan je izvidnički tim da otkrije što je Klaang radio tamo. Čitav tim su uhvatili Sulibani, čiji vođa je bila Sarin. Ona govori da oni nisu ti koji su htjeli ubiti Klaanga, nego, dapače, oni su ugradili u Klaanga poruku koja bi trebala spasiti Klingonsko Carstvo od razdora među kućama. Sarin je vođa sulibanskih pobunjenika, koji su se borili protiv dominacije Cabaala nad Sulibanima. Vođa Cabaala je bio Silik koji je primao naredbe od neoznate osobe iz daleke budućnosti. Zauzvrat su Sulibani, tj. članovi Cabaala dobivali različita genetička poboljšanja.

Silik od Klaanga saznaje da je on poslan na Rigel X da primi poruku od Sarin, te šalje brodove da ju nađu i ubiju. Ona pogiba, no prije smrti zatraži Archera da pronađe Klaanga i vrati ga na Qo'noS. Nakon što su dva broda otišla sa Rigela, Enterprise ih je uspio slijediti pomoću poboljšanih senzora. Ti su ih brodovi doveli do plinskog diva koji je zapravo bio Sulibanski matični planet.

Enterprise ulazi u div, no nadjačan snagom sulibanskih brodova skriva se u maglici. Dok Sulibani traže Enterprise pomoću naboja, Archer smišlja plan za uništenje obrambenog sustava te spašavanje Klaanga iz Spirale. Uspiju uhvatiti sulibanski brodić te pomoću njega se infiltriraju u Spiralu. Ne nailazeći ni na kakav otpor, dolaze do Klaanga i oslobađaju ga. Na povratku Archer postavlja Anti-magnetski eksploziv, a čitava se konstrukcija sulibanskih brodova počne raspadati.

Archer šalje Klaanga i Tuckera (glavni strojar) da se vrate na Enterprise dok on istraži Spiralu. Pri tome naleti na Silika, te ga uz krajnje napore Enterprise uspije teleportirati prije nego što ga Silik ubije. Nakon uspješne akcije spašavanja, Enterprise odlazi prema Qo'noSu. Tamo u Klaangu otkrivaju genetski kodiranu poruku. Klingonski kancelar zatim odgovara Archeru da ode i da se više nikad ne vraća na Qo'noS.


Iz epizode:
ENT 1x01-02 - Broken Bow





autor: Tomislav Perić [Tom'cA]




idi na vrh