» nazad na bitke


[Deep Space Nine era]
Dominijski rat
operacija povratakSisko: "Ima jedna stara izreka. Sreća prati hrabre. Pa… Izgleda da ćemo saznati."

Pet mjeseci prije Operacije Povratak, Federacija gubi Deep Space Nine u neravnopravnoj borbi, no ipak uspijeva minirati ulaz u crvotočinu te tako izolirati dominijske snage u Alfa kvadrantu od matičnog Gama kvadranta. Usprkos gubitku stanice, Federacija na drugom bojnom polju uništava dominijsko brodogradilište na Torrosu III.

Nakon gubitka stanice Deep Space Nine, rat je po Federaciju išao krivim smjerom… Federacijske su snage trpjele poraz za porazom u povremenim okršajima sa jem'Hadarskim brodovima, moral je drastično pao, a eventualni pokušaji protunapada su završavali porazom kao napad Sedme flote na Tyra sustav. Bilo je očigledno da Federacija i Klingonci gube rat, svaki daljnji potez je bio odlučujući.

S obzirom na nastalu situaciju, Sisko osmišljava plan o ponovnom zauzeću DS9-a što bi prisililo Dominij da sakupi snage i, barem na neko vrijeme, odustane od konstantnih napada na pogranične Federacijske teritorije. Prema prvotnom planu, u saveznički napad bi trebale krenuti združene snage Druge, Sedme i Devete te klingonske flote, dok bi Treća flota ostala braniti Zemlju. Započelo je prikupljanje snaga kod zvjezdane baze 375…

No, plan je zapeo već u startu… Federacijske i klingonske snage nisu bile spremne mobilizirati tako velik broj brodova kakav je Siskov plan zahtijevao. Admiral Coburn se protivi planu, strahujući da bi Dominij mogao žrtvovati DS9 te umjesto obrane stanice, napasti Zemlju punim snagama, a tada Treća flota ne bi bila dovoljna da obrani Zemlju. Iako Sisko uspijeva nagovoriti Flotu na provedbu plana, klingonski kancelar Gowron odbija poslati pojačanja što je uzdrmalo, no ne i zaustavilo Siskove planove. General Martok i Worf odlaze na Qo'noS osobno uvjeriti Gowrona da pomogne u napadu…

Pet dana prije planiranog napada, Sisko preko Morna od Kire, Quarka i Jakea dobiva vijesti sa stanice da su Kardasijanci pronašli način da unište minsko polje. U roku od tri dana, Kardasijanci bi pomoću anti-gravitonskog emitera trebali minu po minu deaktivirati minsko polje te ga nakon toga uništiti. Zbog toga je Sisko prisiljen požuriti planove o napadu i krenuti prije planiranog roka. Požurivanje je značilo da ni Deveta flota neće stići na vrijeme što znači da će samo 60% planiranih snaga krenuti u napad.

Flota kreće prema Bajorskom sektoru, a Dukat šalje svoju flotu da je presretne – 1,254 brodova kombinirane dominijsko-kardasijanske flote je spremno čekalo upola manju federacijsku flotu sa Defiantom na čelu. Sisko šalje valove federacijskih lovaca na kardasijanske brodove, ne bi li isprovocirao ishitrenu reakciju s njihove strane i izdvajanje iz formacije te tako otvorio rupu u neprijateljskim redovima.

Dukat shvaća Siskov plan te mu odlučuje dati ono što želi – šalje šest eskadrila za federacijskim lovcima time otvarajući rupu koju je Sisko želio, no planira federacijsku flotu opkoliti nakon što uđe u novootvorenu rupu u redovima. Sisko zna što Dukat smjera, razarači Galor klase su trebali napasti federacijsku flotu po ulasku u suparničke redove, a Sisko šalje dvije eskadrile brodova Galaxy klase na razarače. Ostalim bordovima naređuje napad na dominijsku flotu i prolazak prema DS9-u.

Baš u trenutku kada se Defiant pokušavao probiti kroz, u pomoć stižu klingonske snage te napadaju dominijsku flotu. Uspijevaju napraviti rupu u suparničkoj floti te Sisko naređuje proboj. Tri klingonska Bird-of-Preya priskaču u pomoć Defiantu te, iako bivaju uništeni, osiguravaju prolazak Defianta koji kreće prema DS9-u. Ni jedan drugi brod se nije probio.

Dukat arogantno dopušta Defiantov bijeg te ne naređuje potjeru za njime smatrajući da nije dorastao stanici. U međuvremenu, dominijska flota je počela 'pucati po šavovima', Klingonci su probili krilo njihove flote, no Dukat ponovo odlučuje ignorirati situaciju očekujući skori dolazak pojačanja sa druge strane crvotočine.

Iako su tokom bitke Kira, Quark, Rom, Jake i Odo uspjeli malo pomalo potkopavati dominijske planove o uništavanju minskog polja, Dukat ga uspijeva eliminirati. Rom je prekasno onesposobio naoružanje stanice te Dukat naređuje paljbu koja izaziva lančanu reakciju te uništava cijelo minsko polje. Našavši se u bezizlaznoj situaciji, Sisko kreće prema crvotočini…

Pošto je naoružanje na stanici bilo onesposobljeno, Defiant neometano ulazi u crvotočinu gdje se već nalazilo dominijsko pojačanje na putu prema Alfa kvadrantu. U crvotočini, Proroci se obraćaju Sisku te mu govore kako ne mogu dopustiti da se njegova sudbina okonča. Sisko naređuje paljbu na neprijateljske brodove unutar crvotočine, no oni jednostavno – nestaju.

Defiant izlazi iz crvotočine te otvara paljbu na stanicu. Povrh toga, 200 brodova savezničke flote se uspijeva probiti kroz dominijske redove te kreće prema DS9-u prisiljavajući povlačenje dominijsko-kardasijanskih snaga sa stanice.

Dukat pokušava uvjeriti svoju kćer, Toru Ziyal, da ode s njime sa stanice, no ona odbija te priznaje da je sudjelovala u sabotaži stanice. Damar je ubije zbog izdaje, a Dukat potpuno gubi razum i ostaje sa svojom kćeri koja mu umire na rukama…

Ova bitka i cijela operacija se pokazala ključnom, jer ukoliko bi Dominij ponovo uspostavio vezu sa Gama kvadrantom i dovodio redovna pojačanja, rat bi završio brzo i pogubno po Federaciju. Iako je bitka označila preokret u ratu kao prva veća pobjeda savezničkih snaga, Dominij nije mirovao. Uskoro su napadnuti i zauzeti Federacijski planeti poput Coridana i Betazeda… Krajem godine, zbog ključne uloge u pobjedi, Benjamin Sisko dobiva medalju časti Christophera Pikea.

Weyoun: "Vrijeme je da se počnemo pakirati."


Iz epizoda:
DS9 6x05 - Favor the Bold
DS9 6x06 - Sacrifice of Angels

autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh