» nazad na bitke


[Deep Space Nine era]
Dominijski rat
bitka za Deep Space NineSisko: "Ovo su vremena koja stavljaju na kušnju duše čovjeka ."

Pola godine prije eskalacije sukoba, sklopljeno je savezništvo između Kardasije i Dominija čime je Dominij konačno stupio u Alfa kvadrant, nastavljajući širiti svoj utjecaj diljem Alfa kvadranta. Priključivši Kardasiju svome članstvu, počelo je prikupljanje snaga na Kardasiji Prime dovođenjem redovnih tjednih konvoja kroz crvotočinu. Iako službeni akt rata nije započeo, duž granice su se odvijali povremeni okršaji i napadi na patrolne brodove Federacije i Klingonskog Carstva – novopečenih saveznika. Dominijski cilj je bio jasan – izolirati Federaciju vojno i politički te demoralizirati njene snage. Osim Klingonskog Carstva, Dominij je na svoju stranu privukao većinu utjecajnijih sila Alfa kvadranta potpisujući ugovore o nenapadanju sa Miradorncima, Tolijancima te Romulancima. Upravo je sporazum sa ovom posljednjom silom prelio čašu te natjerao Federaciju da razmisli o slijedećim koracima.

Donesena je odluka o blokiranju ulaza u crvotočinu te onemogućavanja slanja dominijskih pojačanja iz Gama kvadranta. Rom je izradio plan o postavljanju samo-replicirajućih mina koje bi bile opremljene sa uređajem za skrivanje – ne samo da bi to minsko polje bilo nevidljivo neprijateljskim snagama, već bi bilo gotovo neuništivo s obzirom da bi se mine replicirale po potrebi i zatvarale rupe u polju.

Na reakciju sa suprotne strane nije trebalo dugo čekati, Dominij šalje Weyouna, glavnog nadzornika militarnih operacija u Alfa kvadrantu, te traži promptno uklanjanje minskog polja. Nakon što Sisko odbija, Weyoun predlaže kompromis – Federacija bi uklonila polje, a Dominij bi ograničio slanje pojačanja na medicinsku i ekonomsku pomoć ratom sa Klingoncima razorenoj Kardasiji. Sisko prihvaća prijedlog, no obje strane znaju da je sporazum bio fiktivan. Sisko nastavlja postavljanje minskog polja, a Wayoun započinje pripremanje Dominijske flote za napad.

Flota ne dodjeljuje dodatne snage na DS9 te, pod izgovorom da su snage potrebne drugdje, ostavlja stanicu na milost i nemilost suparnika. Jedino su USS Defiant, koji je postavljao polje i IKS Rotarran bili pomoć u obrani stanice.

Znajući da je rat neizbježan, Sisko kao Izaslanik i kapetan u Floti podupire potpisivanje pakta o nenapadanju Bajora sa Dominijem kako bi osigurao sigurnost bajoranskog naroda u neizbježnom skobu. Sporazum je potpisan te je svo bajoransko osoblje evakuirano sa stanice.

Dominij pokreće napad na stanicu sa flotom od gotovo 300 brodova, a njome je uz Weyouna zapovijedao sam Gul Dukat. Pošto Defiant neće stići postaviti minsko polje prije dolaska neprijateljske flote, IKS Rotarran pod Martokovim zapovjedništvom priskače u pomoć kao Defiantova zaštita. Pošto minsko polje ne može biti uključeno prije nego bude postavljeno kompletno, Dukat naređuje jednom dijelu flote da napadne Defiant, dok ostatak flote napada stanicu.

Kako je napad tekao, Weyoun i Dukat bivaju iznenađeni vidjevši da DS9-ovi štitovi uspješno odbijaju napad. Rotarran uništava tri Jem'Hadarska broda dok stanica uspijeva uništiti ostatak te omogućava Defiantu postavljanje i aktiviranje minskog polja. Duakt uništava napajanje stanice te njezine štitove paljbom na 17 dio vanjskog prstena. S obzirom da je crvotočina uspješno zatvorena, a stanica bila u nemogućnosti da se obrani, Sisko naređuje evakuaciju flotinog osoblja i ostavlja stanicu u rukama bajoranske vojske, Kira pokreće program Sisko 1-9-7 koji sabotira računalni sustav stanice, a Dominijske snage zauzimaju stanicu te joj vraćaju prvotno ime – Terok Nor…

Iako je Dominij preuzeo kontrolu nad stanicom, cijena pobjede je bila visoka. Ako se to uopće moglo nazvati pobjedom. Više od pedeset brodova je bilo uništeno, minsko polje postavljeno te je crvotočina svejedno bila blokirana. Kao dodatak pirovoj pobjedi Dominija, Federacija je uništila dominijsko brodogradilište na Torrosu III što je ozbiljno utjecalo na stanje dominijske flote. Nova pojačanja iz Game nisu mogla pristizati, a brodogradnja u Alfi je bila ozbiljno narušena. Započelo je gomilanje snaga na Deep Space Nineu, a Dukat je dobro znao kako će se Sisko vratiti…

Sisko: "I obećavam, neću mirovati tako dugo dok neću ponovo stajati uz vas. Ovdje… Na ovom mjestu… Gdje pripadam."


Iz epizode:
DS9 5x25 - Call to Arms

autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh