» nazad na bitke


[Deep Space Nine era]
Makiji
voyagerU borbi između makijskog broda kojeg vodi Chakotay i kardasijanske krstarice Galor klase, makijski brod bude teško oštećen te mu je jedina nada da ode u Pustinju. Tuvok pronalazi područje gdje su plazmene oluje najgušće te odlazi u tom smjeru. Kardasijanska krstarica pod vodstvom Gul Eveka ne usporava te ulazi u područje plazmenih oluja. Zbog kaotičnog gibanja oluja teško ošteti kardasijanski brod, a Kardasijanci počinju odašiljati signal za spašavanje. Dok je Tuvok navigirao kroz plazmene oluje, brod skenira koherentna tetrionska zraka. Ubrzano se počinje približavati potprostorni val koji brod odbaci 75.000 svjetlosnih godina u Delta kvadrant.

U potrazi za makijskim brodom, Flota lansira Voyager – novi brod Intrepid klase – prvi koji može navigirati kroz plazmene oluje. Kapetanica Janeway traži pomoć bivšeg Flotinog kadeta Toma Parisa koji je nakratko bio među Makijima da im pomogne pronaći makijski brod. Iako je ispočetka skeptičan, Paris im odluči pomoći. Na brodu nema mnogo prijatelja, osim mladog zastavnika Kima. Ubrzo nakon što je Voyager krenuo sa DS9-a dolazi do Pustinje. Uz Parisovu pomoć uspiju locirati trag makijskog broda te ga počnu slijediti. No ista zraka koja je skenirala makijski brod, skenira i Voyager. Ubrzo potom se počne približavati isti potprostorni val koji je makijski brod poslao na drugi kraj galaksije. Ne mogavši pobjeći valu i Voyager, uz teška oštećenja integriteta, biva odbačen 75.000 svjetlosnih godina.

Suočeni sa zajedničkim ciljem da se vrate kući, makijska i Flotina posada počnu surađivati. Čim su se teleportirali, Tuvok govori Chakotayu da je bio federacijski špijun te je trebao isporučiti brod u ruke Flote. Chakotay je iznenađen kad vidi i da je Flota regrutirala Parisa koji je dobio slobodu iz zatvora za pomoć u ovoj misiji. Unatoč svemu što je vidio, Chakotay odluči pomoći da se vrate kući.

Spletom okolnosti Chakotayev brod biva uništen isto kao i Skrbnikova mreža – stanica koja je makijski brod i Voyager dovela u Deltu. Zbog novog neprijatelja makijska i Flotina posada počinju raditi zajedno, a kapetanica Janeway odluči spojiti makijsku posadu sa Flotinom. Novi prvi časnik je Chakotay, B'Elanna je šef strojarnice, a Paris kormilar.

Iako je ispočetka bilo jako puno sukoba između dviju posada u pogledu poštovanja propisa, dvije posade su surađivale sve bliže te su do kraja Voyagerovog putovanja prema Alfa kvadrantu bili jedinstvena posada.


Iz epizoda:
VOY 1x01 - Caretaker (dio 1)
VOY 1x02 - Caretaker (dio 2)

autor: Tomislav Perić [Tom'cA]
idi na vrh