U ovom dijelu možete naći članke koji daju bolji uvid u svijet Star Treka kao i intervjue sa osobama koje na ovaj ili onaj način imaju veze sa franšizom.

[prilagodi za ispis]

[Rezime 2005. godine]

Franšiza se ne može pohvaliti uspješnom godinom, upravo suprotno, protekla godina je bila jedna od najneuspješnijih i najtužnijih… Prođimo kroz kratak presjek najvažnijih događaja 2005. godine. Naravno, onih vezanih uz Star Trek.

Početkom godine stigla je vijest koja je obilježila prethodnu Star Trek godinu – Enterprise je otkazan, UPN je odlučio prekinuti snimanje, četvrta sezona bila je posljednja. Trećeg veljače je stigla ta crna vijest, vjerojatno nitko u prvi mah nije shvatio što to znači, Star Trek odlazi u povijest, na neodređeno. Tada još nije bilo glasina u vezi jedanaestog filma.

Već krajem veljače počele su različite akcije i peticije za nastavak Enterprisea. Hvale vrijedan i opsežan projekt, koji, nažalost, ipak nije postigao svoj primarni cilj – snimanje pete sezone. Bilo je govora o raznim TV kućama spremnim za otkup, no nijedna nije napravila veći korak kako bi se takvo što i ostvarilo. No, usprkos tome, TrekUnited i SaveEnterprise kampanje uspjele su ujediniti fanove te pokrenuti različite skupove podrške diljem svijeta. Čak je pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za nastavak snimanja Enterprisea, čime je prikupljeno oko 3,150,00 dolara, od čega je 3 milijuna dolara obećala grupa anonimnih donatora. Usprkos tome, UPN je ostao hladan na sve vapaje obožavatelja te ostao pri svojoj odluci. Komercijalistički duh se još jednom pokazao nemilosrdnim…

Krajem travnja, točnije 22. tog mjeseca, emitirana je 700. epizoda Star Treka! Time se franšiza "učlanila" u klub koji je dotad bio rezerviran isključivo za sapunice. Epizoda koja je obilježila jubilej bila je "In a Mirror, Darkly", prvi dio. Do završetka Enterprisea broj epizoda popeo se na 704. Ne računavši TAS.

13. svibnja je emitirana posljednja epizoda Enterprisea, a i Star Treka, barem zasad. "These are the Voyages" odlazi u povijest kao epizoda koja zaokružuje još jednu eru u povijesti franšize, ali i televizije općenito. Nakon 18 godina neprekidnog emitiranja iz sezone u sezonu, Star Trek silazi sa malih ekrana.

U ljeto su sve više i više u javnost počele curiti informacije o jedanaestom filmu. Kakvo je točno stanje, nitko ne zna. Ono što se zna, jest da film neće ugledati svijetlo dana ove godine, scenarist je Erik Jendersen, no zasad još uvijek nema službene potvrde o radnji. Paramount još uvijek nije odobrio projekt. Pojavljivale su se različite glasine, no radnja filma će najvjerojatnije biti smještena nakon Enterprisea, a prije TOS-a te uključivati potpuno novu glumačku postavu.

20. srpnja ugasila se jedna od najsjajnijih zvijezdi zvjezdane staze, James Doohan. Škot koji to nije bio. Rođen u Vancouveru, popularni "Scotty" preminuo je u 85. godini života zbog upale pluća i Alzheimerove bolesti. Nedugo nakon smrti počela su prepucavanja između nekoliko škotskih gradova i mjestašaca oko toga koji je rodni grad Montgommerya Scotta. Dohanov pepeo je u prosincu trebao biti odnijet u svemir, no let je odgođen za veljaču ove godine.

U kolovozu je održana dosad najveća Star Trek konvencija, poprište je bio Hilton hotel u Las Vegasu, dom Creation Entertainmenta.

Prvog studenog napustio nas je Michaell Piller, sukreator Deep Space Ninea i Voyagera, izvršni producent i scenarist. Uzrok preranoj smrti bio je rak. Bilo mu je samo 57 godina…

Godinu je umalo zaključila još jedna neugodna novost, StarTrek.com, službeni site franšize bio je pred zatvaranjem. Da, teško za povjerovati da bi se jedan takav website zatvorio, no stvar je bila itekako ozbiljna. Tim Brazeal, osnivač TrekUniteda, još jednom je pokrenuo mailing kampanju, ovog puta sa ciljem spašavanja spomenutog sitea koji se trebao zatvoriti sa dolaskom Nove godine. Srećom, to se nije dogodilo, samo par dana prije kraja godine, urednik StarTrek.com-a objavio je da će site biti tu i u 2006. godini.


Domaća scena? HRT je među prvima u Europi emitirao čitav Enterprise, što je za svaku pohvalu, no pritom uprskao stvar emitiravši ga u iznimno lošim terminima, izazvavši time gomilu frustracija i nezadovoljstva domaćih obožavatelja. Gotovo smo cijelu godinu mogli uživati u Star Treku na malim ekranima, od cijelog Deep Space Ninea, repriziranog Voyagera, te spomenutog Enterprisea, no često u prilično nezavidnim terminima.


Što se nas tiče… Ulazimo u treću godinu postojanja, no tek smo jednu punu godinu ovdje. Vjerojatno najvažniji događaj vezan uz site bio je redizajn objavljen 19. travnja, kao rezultat nekoliko mjeseci rada. Nije trebalo dugo, nešto više od mjesec dana potom proglašeni smo websiteom mjeseca u pcchipu.

Početkom ljeta, točnije 5. lipnja, proslavili smo prvu godinu postojanja. Rijetko tko je uopće bio s nama od početka rada, tadašnji posjetitelji bili smo mi sami…

Sredinom studenog resetirali smo forum, počevši iznova, sa potpuno novim vizualnim identitetom.

Nedavno smo dobili još jedno pcchipovo priznanje, bili smo uvršteni u "best of hr net 2005". Za razliku od uobičajenih nagrada, ova nije bila podijeljena na klasične kategorije, već izdvaja najzanimljivije siteove, citiramo, "izdvajajući dobre i loše strane našeg Weba, birajući najbolje i najgore."

Kraj mjeseca, i godine, obilježila je velika nagradna igra u kojoj smo podijelili sedam različitih nagrada trojici najsretnijih dobitnika, pri čemu su nam pomogli i sponzori, nakladnička kuća Jesenski i Turk te Neobična Naklada. Nagradna igra se nastavlja i u ovoj godini…

Sretna vam Nova godina svima, sve najbolje u 2006., puno sreće, zdravlja, uspjeha, te najvažnije, Star Treka ;-)

Q'apla!

01.01.2006 [autor: Krešimir Vinšćak]

ime:
e-mail: (opcionalno)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 


| zaboravi me
Content Management Powered by CuteNews

idi na vrh