U ovom dijelu možete naći članke koji daju bolji uvid u svijet Star Treka kao i intervjue sa osobama koje na ovaj ili onaj način imaju veze sa franšizom.

[prilagodi za ispis]

[Putovanja kroz vrijeme]

Putovanje kroz vrijeme. Jedna od najozloglašenijih tema u ST-u. U ovom tekstu će biti objašnjeno i zašto.

Epizode sa putovanjem kroz vrijeme bile su vrlo popularne u TOS-u zbog njihovog zabavnog faktora. Između ostalog, zato što su se izdvajale od epizoda koje su se vrtjele po poznatih "šest TOS-ovih predložaka"...

Glavni problem putovanja kroz vrijeme jest narušavanje kontinuiteta... Ipak, to nije uvijek nužno zlo, jer ponekad je dugotrajnoj franšizi poput ST-a potrebno svojevrsno osvježenje, pa zato tu postoji film First Contact, koji je, bez obzira što scenaristi i producenti govorili oko, toga ipak narušio taj kontinuitet, ali u pozitivnom smislu.

Sasvim druga stvar je napraviti seriju koja će čitavu svoju glavnu priču vrtjeti oko putovanja kroz vrijeme. U ovom slučaju govorimo o Enterpriseu i njegovom TCW-u odnosno Vremenskom Hladnom Ratu.

Tipičan ljudski mozak nije dovoljno sposoban percipirati sve moguće ishode, uzroke i posljedice upotrebe putovanja kroz vrijeme u nekoj epizodi. Tako su tipični primjeri epizode Enterprisea Shockwave ili E^2 u kojima je komercijalnost epizode stavljena ispred logičke dokazanosti što ih, po mom mišljenju, čini lošim epizodama sa tom tematikom.

Sam koncept TCW-a je ispočetka bio loš jer pretpostavlja da imamo ili malo epizoda koje puno unapređuju arc ili puno, jako puno, epizoda koje dodaju mali detalj čitavoj priči. Iako prva solucija zvuči puno više izvedivo, i jest korištena od strane scenarista, upravo je zbog toga TCW odbačen kao nešto smisleno što pojačava kvalitetu same radnje. A zašto... Princip epizoda putovanja kroz vrijeme, osim ako radimo nekakav veliki "milestone" u radnji, koji u Enterpriseu naprosto nije bio potreban, dapače vrlo nepoželjan, ne dozvoljava radikalnije mijenjanje određene radnje jer to jednostavno nije dobra epizoda (oslanjanje na deus-ex-machina rješenje prilikom razvoja neke radnje je poprilično glupo i većina scenarista će se složiti sa ovom izjavom). Zbog toga je TCW kao primarna radnja u Enterpriseu bila totalno promašena i zbog toga, a potom i zbog nedostatka inventivnosti na kraju odbačena.

Za razliku od Enterprisea i njegovog TCW-a u slučaju poput filma First Contact, putovanje kroz vrijeme je stavljeno zbog jedne točno određene svrsishodnosti, a to je da resetira dio prošlosti koji je po današnjim standardima staromodan i postavlja ograničenja u daljnjem razvoju radnje. Takva upotreba putovanja kroz vrijeme je po meni opravdana, ukoliko ono što se želi postići nije vođeno politikom komercijalnosti nego daljnjeg razvoja nekog drugog konteksta – u konkretnom slučaju Borga.

Osim slučaja TCW i filma 'Prvi kontakt', koji imaju potpuno suprotne primjene putovanja kroz vrijeme, imamo i još nekoliko manje tipiziranih upotreba. Jedan od tipičnih primjera je epizoda All Good Things, finale The Next Genarationa. Za razliku od njih u ovoj je epizodi putovanje kroz vrijeme tek alat da bi se postigao završetak radnje koji klasičnim sredstvima nije bio moguć, jer je to uvjetovala viša sila... Uz tu epizodu, dosta sličan slučaj imamo i u ENT epizodi 'Carpenter Street' u kojoj je također putovanje kroz vrijeme samo alat kojim se ubrzava završetak priče. Iako sličan po pristupu, Endgame (finale Voyagera) je drugačija epizoda, jer je tu putovanje kroz vrijeme ubačen čisto zbog njegovog postojanja. Zbog činjenice da se to putovanje kroz vrijeme moglo izbjeći čini Endgame lošom epizodom. Za razliku od AGT-a i CS-a, Timeless (VOY: 5x06) je isto tipičan predstavnik ove kategorije iako se na prvi pogled to ne čini. Sama epizoda je tipično reset bazirana, osim kraja, zbog kojeg se Voyager nalazi 10 000 svjetlosnih godina bliže kući. Razlika je u odnosu na AGT što je ovdje putovanje kroz vrijeme samo sebi svrha, no ipak je samo jedan alat kako bi Voyager prije došao kući.

Osim TCW-a imamo još mnogobrojne epizode kojima je putovanje kroz vrijeme samo sebi svrha, ali se razlikuju od TCW-a što imaju dobru i opravdanu implementaciju te dodatno poboljšavaju kvalitetu samog serijala u kojem su prikazane. Većinu tih kategorija čine reset epizode, ali imamo i nekoliko epizoda u kojima se na kraju ne vraća sve u status quo.

Primjer takvih epizoda su: Cause and Effect, Past Tense, Trials and Tribbleations, Time and Again, Year of Hell, Relativity. Iako su ovakve epizode same sebi svrha, još uvijek postoje i u ovoj kategoriji dobre epizode. Ako su epizode prvijenci koje detaljno objašnjavaju novu problematiku (Cause and Effect) ili ako su kvalitetno obrađene (Year of Hell, Relativity) onda su takve epizode dobre.

S druge strane imamo Time and Again, koji iako je sličan Year of Hellu ima znatno lošiju realizaciju, tj. oslanja se na deus-ex-machina rješenje te zbog toga nije primjer dobre epizode sa putovanjem kroz vrijeme.

Epizode sa putovanjem kroz vrijeme u ST-u (po serijalima):

Enterprise
1x01-02 – Broken Bow
1x11 – Cold Front
1x26 – Shockwave, pt.1
2x01 – Shockwave, pt.2
2x16 – Future Tense
2x26 – The Expanse
3x08 – Twilight
3x11 – Carpenter Street
3x18 – Azati Prime
3x24 – Zero Hour
4x01-02 – Storm Front

Star Trek (TOS)
1x07 - The Naked Time
1x22 – Tomorrow is Yesterday
1x29 – The City on the Edge of Forever
2x22 – Return to Tomorrow
3x23 – All Our Yesterdays

The Next Generation
2x13 – Time Squared
3x15 – Yesterday's Enterprise
5x18 – Cause and Effect
5x26 – Time's Arrow, pt.1
6x01 – Time's Arrow, pt.2
6x25 – Timescape
7x21 – Firstborn
7x25-26 – All Good Things

Deep Space 9
3x11-12 – Past Tense
3x17 – Visionary
4x03 – The Visitor
4x08 – Little Green Men
5x06 – Trials and Tribbleations
5x22 – Children of Time
6x24 – Time's Orphan

Voyager
1x04 – Time and Again
1x07 – Eye of the Needle
2x21 – Deadlock
3x02 – Flashback
3x08-9 – Future's End
3x21 – Before and After
4x08-9 – Year of Hell
5x06 – Timeless
5x24 – Relativity
6x12 – Blink of an Eye
6x23 – Fury
7x11 – Shattered
7x25-26 - Endgame

Filmovi
Star Trek IV: The Voyage Home
Star Trek VII: Generations
Star Trek VIII: First Contact

13.09.2005 [autor: Tom'cA T. Perić]

ime:
e-mail: (opcionalno)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 


| zaboravi me
Content Management Powered by CuteNews

idi na vrh