U ovom dijelu možete naći članke koji daju bolji uvid u svijet Star Treka kao i intervjue sa osobama koje na ovaj ili onaj način imaju veze sa franšizom.

[prilagodi za ispis]

[Intervju sa g. Ognjenom Strpićem]

UFPCroatia: Koliko dugo posluje tvrtka, koliko je knjiga izdano, koje tematike općenito...

O. Strpić: Naklada Jesenski i Turk osnovana je 1997. godine, dakle više nismo ni tako mladi, i dosad je objavila gotovo 250 naslova s područja društvenih i političkih znanosti, popularne znanosti, književnosti i publicistike. "Jezgra" Naklade blago je pristrana prema sociologiji pa smo daleko najveći hrvatski izdavač klasične i suvremene sociologijske literature. Osim knjiga, izdajemo i časopis Polemos, posvećen istraživanju rata.

Naš vjerojatno najpoznatiji projekt je edicija Za početnike, u kojoj stručnjaci u stripovskoj formi pišu o mnogim "ozbiljnim" temama od religije preko filozofije i književnosti do genetike i kvantne fizike. "Početnici" su nominirani u natjecanju za strukovnu nagradu Kiklop kao biblioteka godine.

UFPCroatia: Koja je Vaša uloga u tvrtci, odnosno pozicija?

O. Strpić: Ja sam jedan od urednika u Nakladi i uz ostale naslove uređujem Biblioteku 42. Nakon što smo, naime, saznali odgovor na Konačno pitanje života, svemira i svega ostalog (šifra Douglas Adams, za one koji su prespavali posljednjih četvrt stoljeća), moja biblioteka postavlja nešto konkretnija, ali i dalje "velika" pitanja, i daje neke prilično pametne -- ponekad i duhovite -- odgovore na njih. Pritom se koristi svim raspoloživim znanstvenim znanjem pa ćete u istoj knjizi nerijetko naići na kombinacije biologije i etike, filozofije i matematike, nelinearnih sustava i ekonomske povijesti, ili fizike i Zvjezdanih staza. Nešto više o Biblioteci 42 možete naći na stranici Naklade Jesenski i Turk.

UFPCroatia: Gletate li ST i možete li za sebe reći da ste obožavatelj (trekkie, trekker) ili samo usputni gledatelj?

O. Strpić: O, da. Trebate samo doći u našu kuhinjicu jutro nakon neke nabrijane epizode pa da čujete kako zvuče moji dubokoumni razgovori o Q-u s našim direktorom, još jednim pacijentom, pardon, ljubiteljem ST-a... Jesam li baš obožavatelj, ne znam, ali bojim se da spadam među natprosječno redovite gledatelje.

UFPCroatia: Kad je knjiga "Fizika Zvjezdanih staza" uopće izdana?

O. Strpić: Knjiga je izašla polovicom listopada 2004., ali je nismo promovirali na Interliberu. Puno mi je draže bilo popričati s trekkerima-namjernicima i neformalno čuti njihove dojmove.

UFPCroatia: Kako ste se odlučili baš za ovu knjigu, jeste li radili ispitivanje tržišta ili je to bilo ovako, po osobnom nahođenju?

O. Strpić: Moram priznati da mi se knjiga kao čitatelju toliko svidjela da sam znao da ću je kad-tad objaviti. S jedne strane, seriju su zavoljeli mnogi ljudi (i potencijalni čitatelji), a s druge strane knjiga je stvarno dobra, a ja nekako još uvijek imam povjerenja u kvalitetne naslove da će si znati naći publiku.

UFPCroatia: Koja su očekivanja i ciljevi postavljeni uz knjigu? Je li ovo samo opipivanje interesa publike ili knjiga na koju računate ozbiljnije?

O. Strpić: Izdavaštvo je po tom pitanju disciplina najbliža alkemiji, tako da se jedan nakladnik naše veličine, koji nema marketinšku moć usporedivu s, recimo, dnevnim novinama, može samo nadati najboljem. Volio bih da knjiga uspije kod čitatelja jer bih tako dobio poticaj za izdavanje nekog budućeg sličnog naslova.

UFPCroatia: Je li ovo kompromis s obzirom da je knjiga višežanrovski tip, ipak je ovo više popularna znanost nego fanovska literatiura.

O. Strpić: Ne, knjiga je žanrovski upravo ono što sam htio.

UFPCroatia: Recite nešto općenito o izdanju knjige, kakav je uvez, br. str, cijena itd.

O. Strpić: Uvez je meki, 189 stranice A formata s kazalom epizoda i filmova, a cijena se kreće od 96 do 120 kuna, ovisno o knjižarevoj marži. Ma gdje bili, najjeftinije je kupiti knjigu preko Superknjižare.

UFPCroatia: Mogu li se očekivati nove ST knjige, možda neke fanovski orjentirane?

O. Strpić: Još ću malo mozgati, čitati i čekati da se vidi kako prolazi Fizika. U svakom slučaju, nove knjige će morati imati i stanovitu intelektualnu "dodanu vrijednost" u odnosu na sam sadržaj serija i filmova.

UFPCroatia: Je li prevoditelj, gospodin Predrag Raos trekkie i kako to da je on dobio ulogu da prevede knjigu?

O. Strpić: Koliko znam, nije, a posao je dobio na osnovi svojih referenci.

UFPCroatia: Imate li u ponudi knjige SF žanra?

O. Strpić: Ne baš, ali zato imamo sjajan domaći fantasy, knjigu Prodor autorice (ili autora) čiji identitet ne smijem odati, a potpisan/a je kao Norma C. Rey. Ako još niste, pročitajte - nastavak je na putu!

21.03.2005 [autor: Krešimir Vinšćak]

ime:
e-mail: (opcionalno)

smile:

smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 


| zaboravi me
Content Management Powered by CuteNews

idi na vrh